Atipični bolovi lica i vrata - Markov Dental Clinic

Verovatno ste bili u prilici da u svom okruženju čujete da se ljudi žale na bolove u polovini glave u predelu uha, slepoočnica i vilica ili ste ih možda i sami imali? Uzroci tih bolova mogu biti različiti, ali i nositi različite težine posledica. Zato, treba da se prvenstveno obratite lekaru ako primetite čudne bolove u predelu glave i vrata. Mi vam izdvajamo neke od najčešćih uzročnika atipičnih bolova na licu, vilici i vratu.

Poremećaj u funkciji mišića i zglobova

Moguće je da se radi o kraniomandibularnim disfunkcijama ili temporomandibularnim poremećajima, poznatijim kao poremećajima u funkciji mišića i zglobova i drugih anatomskih struktura koji povezuju vilice sa ostatkom glave i učestvuju u funkciji kraniomanidbularnog sistema.

Kako se manifestuju tegobe?

Tegobe se manifestuju bolovima u polovini glave koji mogu da zrače prema slepoočnici, uhu, oku ili duž vilica. Takođe su ponekad udruženi sa vrtoglavicama, zujanjem u uhu, urtnutošću jezika. Bolovi se često manifestuju kao spontani hronični kontinuirani bolovi koji se povemeno pojačavaju a naročito posle jela. Oboleli se često žale da zbog bolova ne mogu da normalno spavaju.

Koji su uzroci nastanka ovog oboljenja?

Razlozi koji dovode do nastanka ovakvih tegoba su brojni i najčešće se bolovi javljaju u slučaju istovremenog postojanja više razlčitih faktora.

Najčešći uzroci su:
poremećaj zagrižaja zbog nedostatka jednog ili više zuba ili deformiteta vilica
Zbog nedostatka jednog ili više zuba dolazi do poremećaja funkcije žvakanja jer je pacijent prinudjen da hranu žvaće postojećim zubima tako da dolazi do neuobičajenog i neodgovarajućeg opterećenja mišića za žvakanje koje dovodi do nastanka spazma (grča) mišića u celom mišiću ili delu mišićnih vlakana i javlja se upala mišića koja se manifestuje bolovima kojiu zavisnosti od mišića mogu prostirati prema slepoočnici i oku, duž vilice, na potiljku i na gornjem delu vrata.
parafunkcije (noćno škrgutanje i stezanje zuba)
Neadekvatno opterećenje mišića se javlja i kod osoba koji u toku noći škrguću zubima ili stežu zube preko dana i na taj način onemogućavaju period relaksacije mišića.
psihička napetost
Užurbana svakodnevica i napetost uzrokovana stresom doprinosi povećanoj napetosti svih mišića pa i mišića kraniomandibularnog sistema a često dovodi i do prisilnih pokreta vilica koje su navedene
trauma

Razlog pojave bolova koji se mogu javiti i duže vremena nakon povređivanja su prelomi vilica, istegnuća mišića i ligamenata zgloba koja se mogu dogoditi prilikom tuča, saobraćajnih nesreća, padova i težih i dugotrajnijih stomatoloških intervencija.

Često se bolovi u ovoj regiji mešaju sa raznim zuboboljama pa nam dolaze pacijenti koji su već pregledani i tretirani od strane stomatologa. Sa obzirom da se ove tegobe javljaju u predelu uha dešava se da se zamene sa bolovima porekla zapaljenskih procesa u uhu.
Ponekad nam se javljaju pacijenti sa dijagnozom vremena zapaljenja trigeminalnog živca koji se javljaju u istoj regiji ali su uglavnom drugačijeg karaktera. Glavobolje su takođe čest razlog sličnih tegoba. Prisustvo tumora glave i vrata koji oštećuje okolna tkiva takođe može biti uzrok ovih bolova. Oboljenja vratnog dela kičme i okolnih mišića uzrokuju simptome koji se često mešaju sa disfunkcijama kraniomandibularnog sistema.

Kako da se rešim bolova?

Pažljivo uzeta anamneza (razgovor sa pacijentom), klinički pregled maksilofacijalnog hirurga koji se obavlja u Markov Dental Clinic od strane dr sci. med Borislava Markova kao i eventualne dopunske dijagnostičke metode pomoći će da se uspostavi adekvatna dijagnoza i u skladu sa tim započne lečenje.

Kako se leči?

Nakon uspostavljanja dijagnoze kraniomandibularnih disfunkcija lečenje se u početku usmerava u pravcu uklanjanja bola lekovima ili injekcionom terapijom, dakle lečenja posledica. Nakon otkrivanja uzroka deluje se u pravcu njihovog otklanjanju ili smanjivanju njihovog uticaja.

MarkovDental Clinic

Iza naših reči, stoje naša dela. Iza naših dela, stoji naše znanje.

Pratite nas na društvenim mrežama

Pogledajte sadržaj koji delimo kako bismo edukovali zajednicu o važnosti oralnog zdravlja.

Copyright 2020 by BoldThemes. All rights reserved.

Copyright 2020 by BoldThemes. All rights reserved.