GUMMY SMILE – KAKVI SVE TRETMANI POSTOJE? - Markov Dental Clinic

13 децембра, 2021by markovdental

gummy smile

Sadržaj stranice  

Gummy smile je osmeh kod kog se prekomerno vide desni. Uzrok za gummy smile može biti nekoliko faktora, kao što su sitni zubi spuštene desni, nepogodni položaj vilica i usana. Kod nekih slučajeva, uzrok za gummy smile može da bude i hiperaktivnost mišića koji podiže gornju usnu pri smejanju. Kako bi se utvrdilo kojoj terapiji će se pristupiti, potrebno je kod pacijenta utvrditi šta zapravo uzrokuje gummy smile. Kada se utvrdi uzročnik, u dogovoru sa pacijentom se pristupa različitim metodama korekcije gummy smile-a.

Hirurški gummy smile tretman

Ukoliko desni previše pokrivaju površinu Vaših zuba, oralni ili maksilofacijalni hirurg će verovatno preporučiti hiruršku proceduru poznatiju kao gingivektomija, odnosno, produženje kliničke krune zuba. Gingivektomija je hirurško otklanjanje desni. Pored toga, može se pristupiti i gingivoplastici, odnosno preoblikovanje izgleda desni.

Šta gingivektomija, odnosno gingivoplastika podrazumevaju?

 • Vaš oralni hirurg će Vam dati lokalnu anesteziju kako ne biste osetili bol tokom procedure.
 • Skalpelom će iseći ili preoblikovati desni tako da se vidi veća površina zuba.
 • Nakon zahvata, moguće je da će Vaše desni da krvare i budu osetljive oko nedelju dana.
 • Postoji mogućnost da je za željene rezultate više puta ponoviti postupak.

Rezultati ovog zahvata su dugotrajni, ili čak potpuno trajni.

Cena za hirurško uklanjanje gummy smile se kreće od 50 evra po zubu, ova cena se odnosi na hirurški zahvat kod kog se odižu desni i uklanja se deo kosti, te je samim tim zahvat kompleksniji od laserskog tretmana, čija je cena 35 evra.

Laserski gummy smile tretman

Laserski tretman gummy smile u Markov Dental Clinic ordinaciji podrazumeva korišćenje najsavremenijeg lasera u svrhe produžavanja krune zuba, tako što se laserski odstrani višak zubnog mesa. U određenim slučajevima, potrebno je i dodatno ugraditi krunice ili vinire. Ono što su prednosti ovog tretmana jeste to što je brz, efikasan, bez krvi, bezbolan način dobijanja lepšeg osmeha. Ponekad je i u samo jednoj seansi moguće bez hirurškog lečenja (operacije) dobiti estetski lepši izgled. Ipak, ne može se u svim slučajevima pristupiti laserskom lečenju za dobijanje potpuno željenog rezultata.

Šta laserski tretman podrazumeva?

 • Vaš oralni hirurg će Vam dati lokalnu anesteziju kako ne biste osetili bol tokom procedure.
 • Laserom će preoblikovati desni tako da se vidi veća površina zuba.
 • Neće Vam biti potreban poseban oporavak.
 • Postoji mogućnost da je za željene rezultate više puta ponoviti postupak.

Gummy smile cena laserskog tretmana je 35 evra po zubu u Markov Dental Clinic.

Spuštanje gornje usne (Lip Lowering, Lip Repositioning)

Ako su Vaše usne uzročnik za gummy smile, odnosno ukoliko su Vaše desni vidljive zbog usana, jedan od najboljih zahvata jeste spuštanje gornje usne, ili lip lowering, odnosno lip repositioning. Ovim zahvatom se zapravo menja položaj usana u odnosu na zube.

Spuštanje gornje usne se postiže uklanjanjem dela vezivnog tkiva sa unutrašnje strane gornje usne. To znači da nećete imati vidljive ožiljke, a sam zahvat je, ukoliko ga uradi stručnjak, nije potreban specijalan oporavak.

Šta lip lowering odnosno lip repositioning podrazumeva?

 • Zahvat uklanjanja gummy smile se obavlja pod lokalnom anestezijom, tako da nećete osetiti nikakvu bol.
 • Hirurg će napraviti dva reza na unutrašnjoj strani Vaše gornje usne i ukloniti deo vezivnog tkiva sa tog područja.
 • Nakon uklanjanja vezivnog tkiva, zatvoriće rezove.
 • Postupak traje od 45 minuta do 1h.
 • Nakon postupka, oralni hirurg Vam može prepisati antibiotike i lekove protiv bolova.

Prema istraživanju koje su naučnici izvršili 2019. godine, pacijenti koji se podvrgnu ovoj proceduri za uklanjanje gummy smile su zadovoljni rezultatima i dve godine nakon ove operacije. U mnogim slučajevima gummy smile se trajno ne vraća, ali postoji određena mogućnost da se postupak mora ponoviti.

Gummy smile i botoks tretman

Ubrizgavanjem botoksa u mišiće koji pokreću gornju usnu, onemogućava se delimično podizanje gornje usne prilikom osmeha čime se smanjuje vidljivost desni.

Šta gummy smile botoks tretman podrazumeva?

 • Ubrizgavanje određene količine botoksa sa iglicama minimalne debljine
 • Prouzrokuje minimalan bol pri zahvatu
 • Rezultat je vidljiv nakon nekoliko dana
 • Postupak traje više meseci i ponovljiv je

Cena botoks tretmana gummy smile zavisi od količine ubrizganog botoksa i kreće se okvirno od 150 do 250 evra.

Gummy smile i maksilofacijalna hirurgija

Postoje slučajevi kada je deformitet vilice deo razloga zbog kog se preterano vide desni. U tom slučaju se, nakon ortodontskog tretmana i analize pristupa hirurškom lečenju u opštoj anesteziji od strane maksilofacijalnog hirurga. Postupak koji se vrši se naziva ortognatska operacija. Za ovaj zahvat je potrebno ozbiljno planiranje i veoma je važno da ga izvrši maksilofacijalni hirurg koji je izuzetno stručan.

Radi adekvatne analize slučaja potrebno je načiniti odgovarajuće snimke koje će Vam preporučiti Vaš maksilofacijalni hirurg i analizu slučaja od strane ortodonta. Nakon toga se najčešće pristupa ortodontskom tretmanu (fiksne proteze ili drugi ortodonski uređaj). Nakon toga sledi hirurško lečenje, odnosno operacija u opštoj anesteziji.

Kako izgleda postupak?

 • Ova operacija se izvodi u opštoj anesteziji, a Markov Dental Clinic operacije u opštoj anesteziji obavljamo u vrhunski opremljenoj bolnici Global Care Surgery.
 • Maksilofacijalni hirurg, doc. dr Borislav Markov će izvršiti operaciju i dovesti vilice u odgovarajući, unapred proračunati (predviđeni) položaj
 • Vilična kost će se ponovo spojiti pločicama i vijcima.
 • Posle operacije ćete verovatno ostati u bolnici 2 do 4 dana kako bi maksilofacijalni hirurg mogao da nadgleda rezultate.
 • Oporavak obično traje oko 6 nedelja