KAKO KAFA UTIČE NA ZUBE? - Markov Dental Clinic

Većina nas ne može da živi bez dnevne doze kafe ☕️
Ali, da li bi napitak koji od ranog jutra svima mami osmeh na lice, učinio taj osmeh manje brilijantnim?

Kako kafa boji zube?

Iako je zubna gleđ jedna od najjačih supstanci u ljudskom telu, ona nije ravna i glatka. Naprotiv, zubna gleđ sadrži mikroskopski mala udubljenja koja mogu sačuvati čestice hrane i pića. Pigmenti od obojenih pića i hrane, kao što su kafa, čaj, crveno vino, ili cvekla mogu ostati u tim pukotinama i, ako se ne preduzmu odgovarajući koraci, mogu izazvati trajne žute mrlje na zubima.

Da li kafa manje boji zube ako pijem kafu sa mlekom?

Iako se može činiti da bi svetlija boja kafe manje bojila zube, isti pigmenti i kiseline su prisutni u kafi sa mlekom kao i u crnoj kafi. Dakle, dodavanje bilo čega Vašoj kafi neće sprečiti da vam zubi budu zamrljani, osim ako u šolju ne stavite znatno manje kafe i znatno više mleka.

Da li mogu da sprečim obojeni osmeh?

Da, ako odustanete od kafe, čaja i drugih supstanci koje boje zube. Ali, znamo da ste spremni da istrpite žuti osmeh zarad onog divnog jutarnjeg mirisa. Umesto da se uzdržavate, pokušajte da konzumirate kafu u određenim trenucima pauze, bolje nego da je konstantno „pijuckate“ u toku dana. Nakon što završite sa kafom, možete isprati usta vodom ili oprati zube da biste uklonili potencijalno žućkaste pigmente sa zuba. Korišćenje zubne paste za izbeljivanje i redovno četkanje je dobar način da se kod kuće održe beli zubi.

Pored toga, ukoliko redovno posećujete stomatologa i odlazite na redovno čiščenje kod stomatologa, mnogo je manja verovatnoća da Vam se pojave mrlje od kafe.

Šta da radim ako već imam kafeni osmeh?

Ukoliko su žuti zubi već pokucali na Vaša vrata, postoji veliki broj rešenja za izbeljivanje zuba. Ono što mi preporučujemo je da nikako ne belite zube sami kod kuće, jer preparati i kiseline za beljenje zuba mogu biti veoma opasne ukoliko se ne koriste pravilno. Izbeljivanje zuba ne šteti zubima ukoliko ga obavlja stomatolog u kontrolisanim uslovima. Nemojte na svoju ruku kupovati sredstva za beljenje zuba.

Danas možete uraditi različite vrste beljenja zuba, a u Markov Dental Clinic ordinaciji radimo tri vrste beljenja zuba:

  1. Ordinacijsko beljenje laserom
  2. Ordinacijsko beljenje bez lasera
  3. Kućno beljenje zuba pomoću splintova
MarkovDental Clinic

Iza naših reči, stoje naša dela. Iza naših dela, stoji naše znanje.

Pratite nas na društvenim mrežama

Pogledajte sadržaj koji delimo kako bismo edukovali zajednicu o važnosti oralnog zdravlja.

Copyright 2020 by BoldThemes. All rights reserved.

Copyright 2020 by BoldThemes. All rights reserved.