KAKO SMRŠATI U LICU? SVE O SMANJENJU OBRAZA - Markov Dental Clinic

7 децембра, 2021by markovdental

Mršavljenje samo po sebi može da bude mučan proces. Obično, kada mršavimo, uskraćujemo sebi dosadašnje navike, a promena navika je zaista teška. Dodatna frustracija može biti kada ste uspeli da smršate, ali obrazi i debeljuškasto lice ne nestaju. Šta tada možete da učinite? Kako smršati u licu?

Kako smršati u licu pomoću ishrane

Da bi organizam funkcionisao kako treba, ali i da bismo izgledali onako kako želimo, važna je uravnotežena ishrana. Da, ovo ste verovatno čuli već milion puta, ali, šta je ono što može da pomogne da nestanu debeljuškasti obrazi?

Kako smršati u licu pomoću vode?

Voda je izuzetno važna za opšte zdravlje i može biti poprilično važna ako želite da izgubite masti na licu. Različita istraživanja pkazuju da voda može da učini da se osećamo sito i da potpomogne gubitku kilograma. Jedna studija je pokazala da konzumacija vode pre svakog jela značajno smanjuje unos kalorija tokom jela1.

Pored toga, postoje istraživanja koja pokazuju da voda može da ubrza metabolizam2. Ponekad je višak vode u organizmu razlog za nadutost lica. Ovo će možda zvučati čudno, ali ako se borite sa viškom vode u organizmu, ili pak nadimanjem – pijenje više vode može da pomogne da to smanjte3.

Smanjite unos alkohola da smršate u licu

Prekomerni unos alkohola može doprineti povećanju telesne težine, a to uključuje i povećanje masti u licu.

Ako povremeno popijete čašu vina ili nekog drugog pića, to je u redu, osim ukoliko Vam doktor nije drugačije savetovao. Ipak, česta konzumacija alkoholnih pića je jedan od najvećih krivaca za akumulaciju masti u organizmu i nadimanje.

Alkohol je visokokaloričan i slabo hranljiv, stoga se smatra jednom od namirnica sa najvećim rizikom za povećanje telesne mase4.

Pripazite na unos soli

Da li ste znali da preterani unos soli zadržava vodu u organizmu? Ovo ne znači da, osim ukoliko Vam je doktor drugačije rekao, treba da potpuno izbacite so iz ishrane. Postoje mnogi tekstovi koji objašnjavaju koliko soli je zapravo potrebno organizmu.

Preterani unos soli ne samo da zadržava vodu u organizmu, već utiče i na visok krvni pritisak i bolesti bubrega. Problem sa solju pojavio se onda kada smo u svoju ishranu uvrstili previše industrijski obrađene hrane. Većina industrijski obrađene hrane sadrži velike količine soli, pa je naš dodatni unos soli samo pogoršava.

Povećajte unos proteina i vlakana i redukujte ugljene hidrate

Jedan od najboljih načina kako da smršate u licu jeste da povećate unos proteina i vlakana u ishrani.

Postoje mnoga istraživanja na ovu temu, kao na primer studija u kojoj je na 345 ljudi koji su bili gojazni, veći unos vlakana uticao na povećanje gubitka težine i lakšim pridržavanjem niskokalorične dijete5.

Proteini, za razliku od ugljenih hidrata, će Vas držati sitima na duži vremenski period. Trebalo bi da smanjite unos prostih ugljenih hidtata, kao što su brza hrana, slatkiši i slično.

Kako smršati u licu pomoću vežbi

Ovo zvuči poprilično čudno. Kao što pomoću vežbe jačamo sve mišiće na telu, zaštone bismo i lice? Da li ste znali da se na licu nalazi preko 50 mišića, a mnoge od njih koristimo mnogo ređe od ostalih mišića na telu. Zato je na pitanje kako smršati u licu odličan odgovor – vežbajte lice!

Zapravo, ne treba da radite vežbe samo za lice, treba da generalno povećate kardio treninge (ukoliko Vam zdravlje to dozvoljava). Kada radimo vežbe, zapravo ne možemo da utičemo ni na koji način na to u kom delu tela će se sagorevati masti. Ipak, jačanje mišića u različitim delovima tela utiče na izgled.

Postoje različite vežbe za učvršćivanje lica. U narednim videima prikazujemo neke, pa možete probati i ovaj metod.

Pet vežbi za lice

Joga za lice

Sve ste isprobali i nema rezultata?

Ako se hranite zdravo, redovno vežbate i zadovoljni ste ostatkom tela, ali obrazi nikako da nestanu, možda je vreme da razmislite o estetskim korekcijama. Kada je u pitanju korekcija obraza, jedna od najpopularnijih metoda je buccal fat removal, odnosno uklanjanje masnih jastučića iz obraza.

Kako smršati u licu? Hirurška korekcija obraza.

Hirurška korekcija obraza – manje invanzivna od vađenja zuba

Zvuči strašno? Zapravo uopšte nije.

  • Uklanjanje masti iz obraza je hirurški zahvat koji se izvodi pod lokalnom anestezijom
  • Ako ga izvodi stručno lice, a oblast intervencija na licu i vratu nikome nije toliko poznata kao maksilofacijalnim hirurzima, ovo je izuzetno jednostavan zahvat
  • Oporavak traje kraće od oporavka od vađenja zuba
  • S obzirom na to da se zahvat izvodi sa unutrašnje strane obraza, nema vidljivih ožiljaka
  • Možete se detaljnije inormisati o ovom zahvatu u tekstu koji smo napisali o korekciji obraza

 

U Markov Dental Clinic ordinaciji, izuzetno nam je važno da naši pacijenti budu detaljno informisani o svakoj proceduri. Zato, trudimo se da budemo na raspolaganju za sva pitanja.

Ukoliko imate pitanja vezano za izvođenje hirurške procedure korekcije obraza, pišite nam na office@markovdental.com, a odgovor ćete dobiti od doc. dr sci. med. Borislava Markova, specijaliste maksilofacijalne hirurgije.

Kontaktirajte nas

ovde forma