KRVARENJE DESNI – UZROCI - Markov Dental Clinic

Krvarenje desni može da bude uzrokovano vrlo jednostavnim problemom, kao što je na primer pogrešna tehnika pranja zuba, ali može da bude i znak nekog zdravstvenog problema koji treba da proverite.

Najčešći uzroci krvarenja desni

  1. Gingivitis – bolest koja izaziva upalu desni
  2. Grubo pranje zuba ili korišćenje tvrde četkice
  3. Tek ste počeli da koristite konac za zube i Vaše desni nisu naviknute na to
  4. Lekovi koje koristite
  5. Trudnoća
  6. Imate protezu koja nije dobro podešena

Gingivitis

Desni koje krvare su glavni simptom bolesti gingivitis – upale desni. Gingivitis je jedno od najčešćih oboljenja usne duplje uzrokovano nakupljanjem plaka na liniji desni. Ako imate gingivitis, Vaše desni mogu biti iziritirane, crvene i otečene. Takođe, kod gingivitisa desni mogu da krvare kada perete zube. Gingivitis se sprečiti ili umanjiti redovnom higijenom zubakoja podrazumeva da perete zube dva puta dnevno, svakodnevno čistite zube koncem i ispirete ih antibakterijskim sredstvima za ispiranje usta. Naravno u svako održavanje zuba podrazumeva se i da redovno posećujete zubara.

Više o Gingvitisu pročitajte u našem tekstu Gingvitis – Upala desni.

Parodontopatija (Parodontoza)

Ako ne lečite gingvitis – ova bolest napreduje u parodontozu – bolest koja se ne može izlečiti, već samo usporiti. Parodontopatija je progresivna i degenerativna bolest koja uništava tkivo i kost koji pružaju podršku zubima. Krvarenje desni predstavlja jedan od glavnih simptoma parodontoze. Ukoliko Vam desni krvare veoma lako, moguće je da imate parodontozu. Takođe, možete primetiti da Vam se desni povlače i da vidite sve veći deo zuba. Možete imati loš zadah, loš ukus u ustima, kao i crvene i otečene desni. Ukoliko ne lečite parodontozu, možete izgubiti zube.

Više o parodontozi pročitajte u našem tekstu – Parodontoza – Simptomi, uzroci i lečenje.

Dijabetes

Krvarenje ili oticanje desni može biti znak dijabetesa tipa 1 ili dijabetesa tipa 2. Kada bolujete od dijabetesa, Vaša usta nemaju toliku moć u borbi sa bakterijama, tako da postoji veći rizik od infekcija kao što su bolesti desni. Veći nivo šećera u krvi, koji ima veze sa dijabetesom čini teže zarastanje desni, samim tim su bolesti desni teže izlečive.

Leukemija i krvarenje desni

Desni koje krvare mogu biti znak leukemije. Trombociti pomažu telu da prestane da krvari. Ako imate leukemiju, broj trombocita je nizak. To otežava da zaustavite krvarenje u različitim telovima tela uključujući i desni.

Umanjen broj trombocita

Ukoliko imate krvarenje desni dok perete zube koje se ne zaustavlja samostalno, Vaše desni mogu biti iziritirane, ili možda imate umanjen broj trombocita – trombocitopeniju. Ukoliko imate ovo stanje, svaka rana teško zarasta, pa tako i krvarenje desni.

Hemofilija

Ukoliko Vaše desni jako krvare kada se posečete ili imate stomatološki zahvat, to može biti znak bolesti kao što je hemofilija. To znači da se Vaša krv ne zgrušava kako treba i da rane veoma teško ili gotovo nemoguće zarastaju. Hemofilija je nasledna bolest.

Krvarenje desni i manjak vitamina C

Vitamin C pomaže tkivu da raste i regeneriše se. Pomaže pri lečenju rana i jačanju kostiju i zuba. Ukoliko imate nedostatak vitamina C, verovatno ćete se osećati slabo i razdražljivo. Vremenom, može doći i do otečenih desni i krvarenja desni. Usled dugotrajnog nedostatka vitamina C može da nastane bolest koja se zove skorbut. Skorbut se ispoljava na kožu, sluznicama, vezivnom tkivu i zglobovima. Može da dovede i do anemije. Krvarenje desni predstavlja tipičan simptom skorbuta.

Krvarenje desni i manjak vitamina K

Ukoliko primetite krvarenje desni, uzrok toga može biti i imanjak vitamina K. Vitamin K pomaže krvi da se pravilno zgrušava. Takođe, vitamin K je dobar za kosti. Ukoliko u Vašoj ishrani nedostaje vitamina K, ili ga Vaš organizam ne apsorbuje na dobar način – to može da uzrokuje krvarenje desni.

Najbolje je da ne donosite sami dijagnozu razloga zbog kog Vam desni krvare. Pre svega bi trebalo da posetite stomatologa, koji će Vas uputiti na dalje lečenje. Ukoliko želite da zakažete pregled u Markov Dental Clinic ordinaciji, gde će Vas dr sci. med. Borislav Markov nakon pregleda posavetovati o tome šta je najbolja opcija za Vas, to možete učiniti pozivom na broj 021 300 65 21, popunjavanjem kontakt forme ili nas kontaktirajte na našoj Facebook stranici.

 

MarkovDental Clinic

Iza naših reči, stoje naša dela. Iza naših dela, stoji naše znanje.

Pratite nas na društvenim mrežama

Pogledajte sadržaj koji delimo kako bismo edukovali zajednicu o važnosti oralnog zdravlja.

Copyright 2020 by BoldThemes. All rights reserved.

Copyright 2020 by BoldThemes. All rights reserved.