UMNJACI – MOGUĆE KOMPLIKACIJE - Markov Dental Clinic

Naša usna duplja prolazi kroz mnogo promena za vreme života. Jedna od većih promena koja se obično dešava između 17. i 21. godine života jeste izrastanje umnjaka. Kada pravilno izrastu, zdravi umnjaci znatno pomažu u žvakanju. Normalno je da osećate neprijatnost dok ne izbiju na porvršinu, ali ukoliko imate bolove – hitno zakažite pregled kod stomatologa.

Čak i kada ne osećate nikakve bolove od umnjaka, to ne znači da je sve u redu. Zato je važno da redovno idete na preglede, kako bi stomatolog utvrdio da je sve u redu sa Vašim umnjacima. Može se desiti da su vaši umnjaci retinirani ili impaktirani. A šta to znači? To znači da umnjaci ne mogu da izbiju na površinu kroz vilicu. Može biti jer je Vaša vilica premala i nema prostora za umnjake, ili Vaš umnjak raste pod uglom i pritiska drugi zub. Ovaj pritisak umnjaka na drugi zub, znatno može da ošteti druge zube.

Sve o procesu operacije vadjenja umnjaka, oporavku od operacije vadjenja umnjaka, kao i o tome kako da znate da Vam treba operacija umnjaka pročitajte u našem tekstu Vadjenje umnjaka – Sve što ste želeli da znate.

Impaktirani umnjaci

Impaktirani umnjaci mogu jednim delom da izbiju na površinu, tako da se jedan deo umnjaka vidi (parcijalno impaktirani umnjaci), a može se desiti i da nikada ne probiju kroz desni i ne izađu na površinu. Nevezano da li su parcijalno ili u potpunosti impaktirani, ovi umnjaci mogu da:

 • Rastu pod nekim uglom ka sledećem zubu
 • Rastu pod uglom prema zadnjem delu usta
 • Rastu pod pravim uglom u odnosu na druge zube

Komplikacije

Impaktirani umnjaci mogu da izazovu više problema u ustima:

  • Mogu da oštete druge zube. Ako umnjak gura susedni zub, to može da ošteti susedni zub ili da poveža rizik od infekcije u tom predelu. Ovaj pritisak umnjaka takođe može da izazove iskrivljenje drugih zuba i često se desi da je zbog umnjaka potrebna ortodontska terapija za ispravljanje drugih zuba.
  • Ciste. Umnjaci se razvijaju u kesici unutar vilice. Ta kesica se može napuniti tečnošću, formirajući cistu koja može oštetiti vilicu, zube i živce. Veoma retko se razvija tumor – obično benigni. Ovakva komplikacija može zahtevati uklanjanje tkiva i kosti.
  • Truljenje.  Parcijalno impaktirani umnjaci su pod većim rizikom od truljenja i karijesa nego ostali zubi. Ovo se dešava jer je ovakve umnjake teže očistiti jer se hrana i bakterije lako zaglave između desni i parcijalno izraslog zuba.
  • Umnjaci mogu da izazovu bolesti desni. Zbog toga što ih je teško čistiti, ovi umnjaci povećavaju rizik od nastanka bolnih, upalnih stanja desni nazvanih perikoronitis.

Prevencija

Ne možemo sprečiti umnjake da rastu pod uglovima, ali redovno posećivanje zubara za čišćenje i proveru stanja zuba i vilice omogući će Vašem stomatologu da prati rast i izrastanje umnjaka. Na taj način će problem biti sprečen pre nego što se dogodio.

Retinirani umnjaci

Kada umnjaci imaju dovoljno prostora za rast, ali nedostaje impuls za nicanje i oni ne izbijaju na površinu, tada ih nazivamo retinirani umnjaci. Takav umnjak se nalazi u vilici ali nije probio desni i nije vidljiv u ustima. Često se postavlja pitanja da li ovakav umnjak treba izvaditi ili ga ostaviti u vilici. Neki stomatolozi će proceniti da ga ne treba dirati dok ne stvara probleme, dok će drugi zbog opasnosti od nastanka folikularne ciste preporučiti vađenje takvog umnjaka. Zato je važno da posećujete stomatološke ordinacije u kojima rade dobri stručnjaci, kako biste bili sigurni da je Vaš stomatolog doneo dobru odluku.

Ukoliko želite da zakažete pregled u Markov Dental Clinic ordinaciji, gde će Vas dr sci. med. Borislav Markov nakon pregleda posavetovati o tome šta je najbolja opcija za Vas, to možete učiniti pozivom na broj 021 300 65 21, popunjavanjem kontakt forme ili nas kontaktirajte na našoj Facebook stranici.

 

MarkovDental Clinic

Iza naših reči, stoje naša dela. Iza naših dela, stoji naše znanje.

Pratite nas na društvenim mrežama

Pogledajte sadržaj koji delimo kako bismo edukovali zajednicu o važnosti oralnog zdravlja.

Copyright 2020 by BoldThemes. All rights reserved.

Copyright 2020 by BoldThemes. All rights reserved.