UPALA DESNI I BOL U DESNIMA – GINGIVITIS - Markov Dental Clinic

13 децембра, 2021by markovdental

upala desni

Gingivitis je uobičajena i blaga forma bolesti desni, poznatija i kao upala desni, odnosno upala gingiva. Upala desni izaziva iritaciju, crvenilo i oticanje deo desni. To se obično dešava zato što se na zubima nakuplja plak ili bakterije. Ukoliko se na vreme ne leči, može dovesti do parodontoze i trajnog gubitka zuba.

Šta je gingivitis?

Gingivitis, najraniju faza bolesti desni, predstavlja upalu desni oko zuba i najčešću posledicu lošeg održavanja zuba. Gingivitis, odnosno upala desni je jedno od najčešćih bolesti usne duplje. Karakteristični simptomi upale desni su crvenilo i otečenost desni. Jedan od glavnih načina da prepoznate upalu desni je i krvarenje zuba tokom pranja ili čišćenja koncem. Gingivitis nije isto što i parodontoza. Gingivitis je zapravo upozoravajući znak, nakon kog, ukoliko se ne reaguje stupa bolest parodontoza.

 

Kako nastaje upala desni?

Najčešći uzrok gingivitisa je loša oralna higijena koja podstiče stvaranje plaka na zubima. Kada se plak stvori na zubima uzrokuje upalu okolnih tkiva desni. Kako se to dešava? Na zubima se formira plak. Plak je nevidljivi, lepljivi sloj sastavljen uglavnom od bakterija koje se formiraju na zubima kada šećeri u hrani reaguju sa bakterijama koje se normalno nalaze u ustima. Plak zahteva svakodnevno uklanjanje jer se brzo formira. Ukoliko osoba vodi lošu oralnu higijenu i ne očisti dobro plak, on može da se stvrdne na zubima. Tako nastaje kamenac, koji dodatno sakuplja bakterije. Na taj način se vremenom stvara iritacija duž linije desni.

Za uklanjanje kamenca je potrebno profesionalno čiščenje zuba, ukoliko mislite da imate kamenac, ili dug period niste bili kod stomatologa, možda bi bilo dobro da nas kontaktirate i zakažete pregled.

Što duže plak i kamenac ostanu na zubima, to više iritiraju gingivu, deo desni oko baze zuba, uzrokujući upalu. Vremenom desni postaju natečene i lako krvare. Ako se ne leči, upala desni može dovesti do bolesti parodontoze i gubitka zuba.

Ostali uzroci upale desni

gingivitis

Pored loše higijene, postoje i drugi faktori koji mogu povećati rizik od gingivitisa:

 • Pušenje ili žvakanje duvana
 • Starost
 • Suva usta
 • Loša ishrana, uključujući nedostatak vitamina C
 • Zubni mostovi i proteze koji se ne uklapaju ispravno
 • Iskrivljeni zubi koji se teško čiste
 • Stanja koja negativno utiču na imunitet kao što su leukemija, HIV/AIDS, lečenje raka
 • Određeni lekovi
 • Visok krvni pritisak i druge hormonske promene
 • Trudnoća, pubertet, menopauza
 • Stres
 • Genetika
 • Virusne ili gljivične infekcije
 • Dijabetes
 • Loša ishrana koja je puna ugljenih hidrata, šećera i malog unosa vode
 • Smatra se da je hronična upala desni povezana sa nekim sistemskim bolestima kao što su respiratorne bolesti, dijabetes, koronarna bolest, moždani udar ili reumatoidni artritis.

Više o uzrocima krvarenja desni, a samim tim i upale desni pročitajte u tekstu Krvarenje desni – Uzroci.

 

Simptomi upale desni

Zdrave desni su čvrste, bledo ružičaste i čvrsto postavljene oko zuba.
Znaci i simptomi gingivitisa uključuju:

 • Natečene desni
 • Tamno crvene desni
 • Desni koji krvare lako kada četkate ili čistite zube koncem
 • Loš zadah
 • Gubitak desni
 • Bele tačke i plak na desnima
 • Desni koje izgledaju kao da se odvajaju od zuba
 • Zubi koji se klimaju
 • Loš ukus u ustima

 

Ako imam loš zadah, da li je to zbog upale desni?

loš zadah

Loš zadah je najčešće povezan sa upalom desni. Oralne bakterije koje su prisutne u ustima puštaju hemijske gasove koji imaju jak miris. Loš zadah takođe može da nastane i od bakterijskog plaka koji nastaje na jeziku. Kada je plak uklonjen sa zuba i jezika regularnom oralnom higijenom i profesionalnim čišćenjem zuba, loš zadah može biti uklonjen. Iako je veoma čest uzrok lošeg zadaha, ipak nije jedini.

Izrastanje umnjaka, koje je možda potrebno izvaditi mogu da uzrokuju loš zadah. Takođe, suva usta, prazan želudac ili infekcije grla mogu da izazovu loš zadah. Pušenje, digestivni problemi, dijabetes i druge bolesti mogu da budu uzročnici lošeg zadaha.

Ukoliko imate loš zadah već duže vreme, najbolje se obratite stomatologu ili lekaru, koji će moći da procene uzročnike i pomognu Vam.

 

Kako sprečiti upalu desni?

Dobre navike zdravlja usne šupljine, kao što su četkanje najmanje dva puta dnevno, svakodnevno čišćenje zubnim koncem i redovni pregledi zuba, mogu pomoći u prevenciji i prekidanju gingivitisa.

Upala desni i dobra oralna higijena

To znači četkanje zuba u trajanju od dva minuta najmanje dva puta dnevno – ujutro i prije odlaska u krevet – i čišćenje koncem najmanje jednom dnevno.

Redovne posete stomatologu

lečenje upale desni

Redovno posećujte stomatologa ili stomatologa za čišćenje, obično svakih šest do 12 meseci. Ako imate faktore rizika koji povećavaju vašu šansu za razvoj parodontitisa – kao što su suva usta, uzimanje određenih lekova ili pušenje – češće će vam trebati profesionalno čišćenje. Godišnji zubni rendgenski snimci mogu pomoći u otkrivanju bolesti koje se ne vide vizualnim stomatološkim pregledom i praćenjem promena u vašem stomatološkom zdravlju.

Upala desni i briga o zdravlju

Praksa kao što je zdrava ishrana i upravljanje šećerom u krvi ako imate dijabetes takođe je važna za održavanje zdravlja desni.

 

Koja je razlika između gingivitisa i peridontitisa?

Dok je gingivitis upala desni oko zuba, periodontitis ili parodontoza se pojavljuje kada upala zahvati i kost ispod desni. Periodontitis ima značenje „oko zuba“ i odnosi se na strukture koje obavijaju i podržavaju zub kao što su desni i kost. Gingivitis je upala desni iz koje, ukoliko se ne leči, nastaje parodontoza. Bolest koja je neizlečiva i jedino je moguće usporiti njen napredak. Parodontoza podrazumeva povlačenje desni i time se zub potpuno otkriva dok ne dođe do ispadanja.

 

Kako se postavlja dijagnoza upale desni?

Postoji nekoliko metoda i simptoma koji su korisni kada je u pitanju dijagnostika bolesti desni tokom rutinskih pregleda:

 • Merenje desni: Stomatolog će uzeti periodontalnu sondu za merenje dubine džepova oko svih zuba u ustima. Ovo se radi obično jednom godišnje. Zdrave desni imaju dubinu džepova od 1mm – 3mm. Osim toga, što su džepovi dublji to je upala desni više uznapredovala.
 • Rendgenski snimak: Rendgenski snimak zuba će pomoći pri proceni nivoa i napretka bolesti kao i da li je neka kost zahvaćena parodontozom.
 • Pregled osetljivosti zuba: Zubi koji su postali osetljivi oko linije desni mogu da ukažu na upalu desni.
 • Zubi koji se klimaju: Zubi koji se klimaju mogu da budu uzrok gubitka kostiju, odnosno parodontoze ili lošeg zagrižaja.
 • Provera desni: Stomatolog će pogledati crvene, otečene ili desni koje krvare i na taj način dijagnostikovati upalu desni.

Kako se leči upala desni?

Da biste započeli tretman lečenja upale desni, najvažniji korak je da prvo posetite stomatologa i zakažete pregled. Stomatolog će odrediti koliko je upala desni napredovala i koji su dalji koraci lečenja. Sam tretman uključuje bolje vođenje oralne higijene, ponekad i antibiotike ili neke druge lekove. Ukoliko su džepovi puni, potrebno ih je očistiti – ovo će uraditi Vaš stomatolog.

Ukoliko postoje rizični faktori za razvoj upale desni kao što su pušenje, nekontrolisani dijabetes ili neki drugi faktori, potrebno ih je identifikovati i kontrolisati ili, ukoliko je moguće, eliminisati. Na taj način poboljšaće se tretman lečenja upale desni.

Nakon što su plak i kamenac uklonjeni od strane stomatologa, pacijent bi trebalo da gingivitis tretira pravilnim četkanjem zuba i korišćenjem konca nakon svakog jela. Uz nadgledanje stomatologa, pacijent može da koristi i sredstvo za ispiranje usta koje specijalno služi za uništavanje bakterija koje uzrokuju upalu desni.

Ukoliko je upala desni napredovala u parodontalnu bolest i postoje duboki džepovi koje je teško očistiti, pacijentu je možda neophodan i hirurški pristup lečenju bolesti, kako bi se pristupilo svim zahvaćenim delovima.

Da li je kućno lečenje upale desni efektno?

Nikako nemojte odlučiti da upalu desni lečite na svoju ruku. Postoje mnogi razlozi i stadijumi ove bolesti i važno je da u procesu lečenja učestvuje stomatolog. Ukoliko se sami pokušavate lečiti, bolest može napredovati i možete izgubiti zube. Uz konsultaciju sa stomatologom, prirodno lečenje može da obuhvati zeleni čaj, čaj od žalfije i redovno pranje zuba. Kućno i prirodno lečenje nije dovoljno, osim ukoliko Vam stomatolog to ne prepiše.

 

Da li je upala desni izlečiva?

Sve dok se upala desni krene tretirati u radnom stadijumu i pacijent je posvećen izlečenju (sluša savete svog stomatologa), upala desni se može izlečiti. U početnoj fazi pacijentu obično treba samo profesionalno čićenje i pažljivija oralna higijena za lečenje upale desni. Onda kada se bakterije prošire na kosti i nastane bolest parodontoza, počinju da se gube kost i desni i ova bolest je neizlečiva. Jedino što Vaš stomatolog može da učini je da uspori proces parodontoze. Zato, ukoliko mislite da imate upalu desni, najbolje je da odmah zakažete pregled.

Upala desni u trudnoći

upala desni u trudnoći

Mnoge trudne žene misle da treba da izbegavaju stomatologa kako bi očuvale trudnoću sigurnom. Ipak, one ne bi trebalo da propuštaju svoje profesionalno čišćenje dok god to mogu. Tokom trudnoće, žene su u riziku nastanka upale desni. Zbog pojačanih hormona i hormonalnog disbalansa koji se dešava tokom trudnoće, desni su osetljivije i podložnije napadu bakterija i drugih patogena. Trudne žene će šesto primetiti povećanu ili smanjenu količinu pljuvačke, desni koje krvare, čak i ako održavaju dobru oralnu higijenu. Ponekad je potrebno češće obavljati profesionalno čišćenje zuba nego obično tokom trudnoće, kako bi se smanjio rizik od upale desni i parodontoze.

Upala desni – Prevencija

Prevencija upale desni i parodontoze je najčešće vrlo jednostavno. Prevencija upale desni se najbolje postiže kontrolom plaka. To podrazumeva dobro četkanje zuba kako bi se uklonio plak, korišćenje konca za zube i redovna poseta stomatologu za profesionalno čišćenje. Korišćenje sredstva za ispiranje usta i kontrolu bakterija takođe može da pomogne u prevenciji gingivitisa.

Pored klasičnih navika u oralnoj higijeni, postoje i druge stvari koje možete učiniti da eliminišete faktore koji mogu dovesti do upale desni:

 • Spavanje/Stres: Imuni sistem je veoma važan u kontrolosanju upale desni. Dovoljna količina sna i smanjenje stresa će pomoći Vašem imunom sistemu da održi ravnotežu. Na taj način smanjuje se mogućnost pojavljivanja upale desni.
 • Odvikavanje od pušenja: Pušači duvanskog dima su mnogo podložniji razvoju upale desni i parodontoze od ostalih. Izbegavanje duvana je primarni cilj kako biste postigli zdravlje desni i usne duplje.
 • Ortodonska terapija i proteza: Mnogo je lakše ukloniti plak sa ravnih zuba nego sa zuba koji su iskrivljeni ili se preklapaju. Proteze mogu da budu veoma značajne u smanjenju mogućnosti pojave upale desni.
 • Zdrava ishrana: Smanjite unos šećera i ugljenih hidrata i smanjićete mogućnost pojave plaka. Hranite se zdravo i to će učiniti ne samo Vaše zube zdravim, već i čitav organizam.

Ljudi koji boluju od upale desni često tragaju za pravom pastom koja će im pomoći u rešavanju ovog problema. Gotovo bilo koja pasta koja se pravilno koristi, u smislu dobrog četkanja zuba, može da pomogne u cilju očuvanja zdravih desni. Florid u pasti pomaže ubijanju bakterija u ustima. Takođe, mnogi drugi sastojci paste pomažu da se plak efikasnije ukloni. Kalcijum karbonat, na primer, pomaže uklanjanju plaka. Najbolje je da se u vezi sa pastom i četkicom koju treba da koristite konsultujete sa stomatologom.

Šta da radim ako primetim simptome upale desni?

Ukoliko ste primetili simptome upale desni, najbolje je da odmah zakažete pregled kod stomatologa. Ukoliko želite da zakažete pregled u ordinaciji Markov Dental Clinic, najbolje je da to učinite pozivom na broj +381 21 300 65 21  ili popunjavanjem kontakt forme.