Oralna hirurgija obuhvata sve hiruške intervencije u usnoj duplji kao što su vađenje zuba, hirurško vađenje impaktiranih umnjaka i očnjaka, vađenje zaostalih korenova, operacije na korenu zuba u cilju uklanjanja periapikalnih procesa (apikotomija ), nivelacija alveolarnog grebena i druge intervencije kao deo pripreme mekih i koštanih struktura u ustima za što bolju protetsku rehabilitaciju. Ako vam treba oralni hirurg u Novom Sadu, Markov Dental Clinic je ordinacija dostupna za sve usluge iz oblasti oralne hirurgije.

umnjaci

Oralni hirurg u Novom Sadu

Apikotomija

Apikotomija je hirurški zahvat kod kog se odstranjuje višak korena zuba s okolnim upaljenim tkivom (ciste, granule…).
Ovaj zahvat se izvodi kod pacijenata kod kojih endodontskim lečenjem nije postignuto izlečenje patološkog procesa. Apikotomija se izvodi u lokalnoj anesteziji i bezbolna je.

Pre zahvata potrebno je endodontski izlečiti zub. Tokom zahvata se zareže i podigne zubno meso kako bi se moglo doći do vrha korena zuba gde se nalazi patološki proces. Uklanja se vrh korena zuba zajedno s upalnim procesom te se biokompatibilnim materijalom zabrtvi ulaz u korenski kanal. Terapija završava šivenjem zubnog mesa. Apikotomija je mali hirurški zahvat koji omogućava da se očuva zub i spreči njegovo vađenje.

apikotomija-oralna

Alveotomija – Vađenje umnjaka

operacija vađenja umnjaka

Vađenje umnjaka predstavlja najčešći operativni zahvat u oralnoj hirurgiji. Umnjaci su zubi koji poslednji rastu i to obično u dobi između 17. i 24. godine. Ukoliko postoji dovoljno mesta u ustima umnjak se uspešno probija i ne stvara nikakve probleme, međutim ukoliko nema mesta za rast, umnjak će zapeti na drugom zubu, rasti pod drugačijim uglom od ostalih zuba i neće uspešno izrasti do kraja, te će uzrokovati bol i iritaciju.

Ako umnjak probija kroz zubno meso, izaziva upalu zubnog mesa. Desni mogu postati bolne i natečene. Komadići hrane i bakterije se mogu prikupiti oko umnjaka i uzrokovati upalu, bol i oticanje i može doći do infekcije. Takve umnjake je potrebno izvaditi. U zavinosti anatomskog oblika i pozicije umnjaka, prepustite dobrom oralnom hirurgu odluku o najboljem i najoptimalnijem pristupu vađenja umnjaka.

Regeneracija kosti

Gubitak zuba vremenom dovodi i do gubitka kostiju, zato je bitno ugraditi implante na vreme. O ugradnji implanata na našoj klinici, pročitajte ovde. Za ugradnju implanata, potrebno je da alveolarni greben bude dovoljno visok i širok, kako bi implant bio stabilan. Ako dođe do gubitka kosti, potrebno je napraviti povećanje kosti (augmentaciju) kako bi se u nju mogao uspešno ugraditi implant. Ovim postupkom se presađuje vlastita kost ili se ugrađuje veštačka.

Nakon presađivanja vlastite kosti ili nadogradnje sintetičkim materijalima, treba pričekati 4 do 9 meseci kako bi došlo do potpune osteointegracije, odnosno srastanja s okolnom kosti.

Dr sci. med. Borislav Markov će, nakon pregleda, a u dogovoru s klijentom, odlučiti koja je metoda najbolja uzimajući u obzir količinu i mesto ugradnje implanata.

ok

Cenovnik – Oralna i Maksilofacijalna hirurgija

Adresa: Krilova 9, 21000 Novi Sad

Radno vreme: 10-20h