fbpx

Šta su zubni implanti?

zubni implanti

Zubni implanti su rešenje kod gubitka zuba, iz različitih razloga, koji ozbiljno narušava izgled i pojačava nezadovoljstvo pacijenata, a kao još važnije, može biti izuzetna smetnja pri obrocima i svakodnevnom životu. Život na zdravlje čoveka, kao i na zdravlje njegovih zuba ostavlja posledice. Oštećenja zuba, bolesti zuba i potpornih tkiva su najčešći uzroci njihovog gubitka. Ugradnja zubnih implantata u viličnu kost je način lečenja delimične ili potpune bezubosti i može da poboljša ili u potpunosti uspostavi normalnu funkciju govora kao i da zadovolji estetske zahteve. Zubni implanti takođe omogućavaju čvrstinu i funkcionalnost, na njih pričvršćenih zubno protetičkih radova (navlake, mostovi, proteze).

Nezavisno od razloga, izgubljeni zub je potrebno nadomestiti, a terapija zubnim implantima je dugotrajno, funkcionalno i estetsko rešenje koje osigurava pravilan zagrižaj i predivan osmeh.

Zubni implanti su valjkasto oblikovani vijci, slični zubnom korenu, izrađeni od materijala koje ne šteti telu (titanijum). Zubni implanti se implantiraju u kost da zamene nedostajući koren zuba.Vrsta i veličina implantata, te njihov broj se biraju na osnovu vaših potreba i mogućnosti. Vreme preživljavanja implantata u viličnim kostima se ne razlikuje od vremena preživljavanja zuba. Kao i zube, implantate je zbog neodgovarajuće nege moguće izgubiti.

Kada je potrebna ugradnja zubnog implanta?

Zubni implanti predstavljaju najbolje rešenje za mnoge probleme. Zubni implanti se koriste kod gubitka jednog zuba, kog gubitka nekoliko zuba ili čak kod totalnog gubitka zuba. Često zubni implanti predstavljaju najbolje rešenje kod teških slučajeva, kao što su na primer rekonstrukcije nakon tumora.
Pored toga, zubni implanti se koriste kako bi poduprli razne fiksne ili mobilne protetske radove. O svim ovim slučajeva pojedinačno pročitajte u daljem tekstu.

Proces ugradnje implanata počinje detaljnim pregledom. Hirurg oceni opšte zdravstveno stanje, stanje zuba i sluzokože usne duplje kao i kvalitet i količinu kosti. Za tačnu procenu vilične kosti je potrebno rentgensko snimanje (3D snimak vilica ili barem OPT snimak). Hirurg i stomatolog na osnovu načinjenih pregleda sačinjavaju detaljan implantološki nacrt. Pregled je namenjen obostranoj razmeni informacija. Upoznajte vašeg hirurga sa postojećim ili ranijim bolestima, sa lekovima koje redovno uzimate ili ste ih uzimali, alergijama, operacijama. Tokom pregleda pitajte hirurga da li i kakvog uticaja imaju na implantate.

ugradnja zubnog implanta

Nedostatak zuba predstavlja zdravstveni i estetski problem. Zdravi zubi su preduslov za zdravlje celog organizma ali ujedno i jedan od glavnih faktora samopouzdanja kada je fizički izgled u pitanju. Gubitak jednog zuba može da uzrokuje razne zdavstvene probleme, a zubni implanti predstavljaju najkvalitetnije rešenje za ovaj problem.

prekinut ili skraćen zubni niz

Kao i pri nadoknadi pojedinačnog gubitka zuba, moguće je brušenjem krajnjih zuba nedostajuće zube nadomestiti mostom. Ako nedostaju zadnji zubi, izrada mosta nije moguća. Potrebno je izraditi mobilnu protezu. Sa zubnim implantima je moguće nadoknaditi svaki nedostajući zub. Takođe, zube je moguće nadoknaditi i mostom.

ugradnja zubnih implanata totalna bezubost

Kod gubitka svih zuba, rešenje je pre upotrebe implanata bilo moguće jedino totalnom mobilnom protezom. Nošenje totalnih proteza a posebno u donjoj vilici sa vremenom postaje teško, a nekad i nemoguće, pošto njena funkcionalnost i stabilnost slabi. Zubni implanti se mogu ugraditi umesto svih ziba u vilici.

proteza implanti

Kod potpunog ili delimičnog gubitka zuba fiksni protetski radovi na implantima se mogu planirati u zavisnosti od broja i položaja implanata tako da se konstrukcija na kojoj se nalaze zubi može pričvrstiti za implante. Ovo predstavlja jeftinije rešenje za one koji ne žele da ugrade zubne implante u celoj vilici.

Teški slučajevi predstavljaju probleme nastale uklanjanjem tumora ili trugih traumatičnih situacija gde je vilica značajno oštećena. U takvim situacijama se nakon drugih intervencija obično ugrađuju zubni implanti umesto zuba koji su nedostajali. To se ne radi samo iz estetskih razloga, već jer zubni implanti pružaju čvrstu potporu vilici.

Prilikom gubitka zuba dolazi takođe i do gubitka okolne kosti i desni. Nedostatak ovih tkiva je veći ukoliko proces gubitka zuba duže traje. Dugotrajno bezubo stanje gde je vilična kost neopterećena, slabi kost, do njenog postepenog nestanka. U implantologiji može da se nadoknadi manjak kosti u cilju postizanja estetike i funkcionalnosti.

Zubni implanti predstavljaju najbolje rešenje nadoknade izgubljenog zuba. Jak i čvrst, dentalni implant u potpunosti zamenjuje izgubljeni zub, a osećaj i funkcionalnost su iste kao s prirodnim zubom. Ostala rešenja mogu dovesti do propadanja kosti te mogu smetati pri jelu, smejanju, govoru i ostalim svakodnevnim aktivnostima.

O ostalim prednostima pročitajte više klikom na dugme.

KAKO SE RAZLIKUJU ZUBNI IMPLANTI?

Zubni implanti se razlikuju po materijalu od kog su pravljeni, proizvođaču, a samim tim i kvalitetu zubnih implantata.

U Markov Dental Clinic koristimo isključivo premium implante najvišeg kvaliteta.

Sistem implanata Ankylos je nemačkog kvaliteta. Pouzdan i dobro dizajniran sistem koji vam pruža dugotrajno rešenje u smislu stabilnosti tvrdih i mekih tkiva, dugotrajnu estetiku i pouzdanu funkcionalnost. Proizvođač daje doživotnu garanciju na kvalitet implanata.

Pored nemačkih implantata koristimo vrhunske Nobel biocare zubne implante, koji su švajcarskog kvaliteta, a osiguravaju najbolje rezultate i uspešnost terapije. Svaki Nobel biocare implant takođe ima garanciju na kvalitet materijala.

Važno je da napomenemo da su Ankylos i Nobel biocare jedni od najkvalitetnijih zubnih implanata u svetu.

ankylos implanti
dentsply sirona

Ankylos zubni implanti

Najviši i najsavremeniji kvalitet

nobel biocare implanti
nobel biocare zubni implanti

Nobel Biocare zubni implanti

Pioniri u zubnoj implantologiji

Cena implanata zavisi od mnogih faktora: stanja pacijenta, broja zuba koje je potrebno nadomestiti, vrste i kvaliteta implantata, postupaka nadogradnje kosti, tipa protetike i izbora proizvođača implanata. Prilikom razgovora sa hirurgom ili stomatologom interesujte se za okvirni nacrt troškova. Vodite računa da jako niska cena implantata obično ukazuje na nizak kvalitet implantnog sistema. Kada govorimo o ceni implanata, postavlja se pitanje – da li su zubni implanti zaista skupi? Više pročitajte u našem blogu. Za sve što vas interesuje vezano za cenu ugradnje zubnih implanata u Markov Dental Clinic u Novom Sadu, možete nas kontaktirati  ili pozvati na +381 21 300 65 21.

Nedostaje vam jedan ili više zuba?
Imate poteškoće pri jedenju ili ne govorite razgovetno zbog nedostatka zuba?
Patite zbog neudobnih proteza koje loše prijanjaju?

Dentalni implantati su rešenje za vas. Imperativ je dobra oralna higijena, kao i to da nemate zdravstvenih problema koji mogu ugroziti oporavak (npr. nekontrolisani dijabetes, hemioterapija/zračenje nakon tumora i slično). Nakon kliničkog pregleda i dijagostike, naš oralni i maksilofacijalni hirurg dr sci. med. Borislav Markov proceniće da li ste pogodan kandidat za ugradnju implanata te u dogovoru s vama odrediti terapiju.

Najčešća pitanja o ugradnji implanata

DA LI POSTOJI ALERGIJA NA ZUBNE IMPLANTE?

Titanijumski implantati se upotrebljavaju oko 40 godina. Dosada nije objavljen ni jedan slučaj postojanja alergije. Takođe važi i za zubnu keramiku od koje se u većini slučajeva izrađuju protetski radovi.

KOJE BOLESTI UGROŽAVAJU IMPLANTE?

Postavljanje implantata ne savetujemo kod nekih kardiovaskularnih i zaraznih bolesti, te kod sniženih odbrambenih sposobnosti organizma. Ograničenje za samu hiruršku intervenciju predstavlja ne mogućnost zgrušavanja krvi. Kontrolisana šećerna bolest ne ugrožava uspeh implantacije.

DA LI JE MOGUĆE ODBACIVANJE ZUBNOG IMPLANTA?

Mogućnost odbacivanja implantata je 1-2%. Odbacivanje implantata nakon same implantacije zavisi od vrste hirurškog zahvata i lokalizacije implantata. Edukovan i iskusan hirurg ta odbacivanja prevazilazi. U tom slučaju je moguće implantat nadomestiti najkasnije za nekoliko meseci. Kasni gubici implantata su kod pravilno izrađene protetike i odgovarajuće brige za higijenu usne duplje retke.

DA LI JE MOGUĆE STAVITI VEĆI BROJ IMPLANATA U JEDNOM AKTU?

Svakako. Načelno je u lokalnoj anesteziji moguće odjednom postaviti 12 implantata. Ako je postavljanje implantata povezano sa većim nadogradnjama kosti i većim brojem implantata, intervencije se mogu načiniti i u dva akta.

KOJI LEKOVI UGROŽAVAJU ZARASTANJE IMPLANATA?

To su lekovi koji smanjuju gustinu kosti (napr. korti kosteroidi, neki lekovi za lečenje osteoporoze) i koji deluju na odbrambene sposobnosti organizma ili na zgrušavanje krvi.

DA LI MOGU DA PUŠIM CIGARETE UKOLIKO IMAM ZUBNE IMPLANTE?

Pušenje škodi zdravlju. Kod pušača je veća mogućnost nastanka komplikacija u post operativnom periodu. Višegodišnja uspešnost i dugotrajnost je kod pušača smanjena. Pušenje nije kontraindikacija za postavljanje implantata, ali je pretnja uspehu!

DA LI POSTOJE STAROSNE GRANICE ZA UGRADNJU ZUBNIH IMPLANATA?

Gornje ograničenje u godinama ne postoji. Niko nije prestar za postavljanje implantata. Zbog nezavršenog rasta vilica ne savetujemo postavljanje implantata mlađima od 17 godina.

Zubni implanti – Cenovnk