fbpx

Zubni implanti Novi Sad

Zubni implanti su rešenje kod gubitka zuba, iz različitih razloga, koji ozbiljno narušava izgled i pojačava nezadovoljstvo pacijenata, a kao još važnije, može biti izuzetna smetnja pri obrocima i svakodnevnom životu. Život na zdravlje čoveka, kao i na zdravlje njegovih zuba ostavlja posledice. Oštećenja zuba, bolesti zuba i potpornih tkiva su najčešći uzroci njihovog gubitka. Ugradnja zubnih implantata u viličnu kost je način lečenja delimične ili potpune bezubosti i može da poboljša ili u potpunosti uspostavi normalnu funkciju govora kao i da zadovolji estetske zahteve. Zubni implanti takođe omogućavaju čvrstinu i funkcionalnost, na njih pričvršćenih zubno protetičkih radova (navlake, mostovi, proteze).

Nezavisno od razloga, izgubljeni zub je potrebno nadomestiti, a terapija zubnim implantima je dugotrajno, funkcionalno i estetsko rešenje koje osigurava pravilan zagrižaj i predivan osmeh.

Šta su zubni implanti?

Zubni implanti su valjkasto oblikovani vijci, slični zubnom korenu, izrađeni od materijala koje ne šteti telu (titanijum). Zubni implanti se implantiraju u kost da zamene nedostajući koren zuba.Vrsta i veličina implantata, te njihov broj se biraju na osnovu vaših potreba i mogućnosti. Vreme preživljavanja implantata u viličnim kostima se ne razlikuje od vremena preživljavanja zuba. Kao i zube, implantate je zbog neodgovarajuće nege moguće izgubiti.

zubni implanti

Kada je potrebna ugradnja zubnog implanta?

Implanti se ne koriste samo kod gubitka jednog zuba, nego i u kombinacij isa drugim zubima kako bi podupirali fiksne ili mobilne protetske radove. Osim toga, ugradnja zubnog implanta je znatno bolje rešenje kada nedostaje samo jedan zub, za razliku od sanacije nedostatka mostom.

ZUBNI IMPLANTI UGRADNJA – GUBITAK JEDNOG ZUBA

Prilikom gubitka jednog zuba u zubnom nizu, trajno rešenje je moguće na dva načina:
1. Brušenjem dva susedna zuba se prostor nadomesti mostom, to jest navlakama na obrušenim zubima i umetnutim članom mosta, koji nadoknađuje izgubljeni zub.
2. Postavljenjem implantata na mesto izgubljenog korena se izbegava brušenje susednih zuba.

nedoknada nedostatka zuba
ugradnja jednog implanta

ZUBNI IMPLANTI – PREKINUT ILI SKRAĆENI ZUBNI NIZ

Kao i pri nadoknadi pojedinačnog gubitka zuba, moguće je brušenjem krajnjih zuba nedostajuće zube nadomestiti mostom. Ako nedostaju zadnji zubi, izrada mosta nije moguća. Potrebno je izraditi mobilnu protezu. Sa zubnim implantatima je moguće nadoknaditi svaki nedostajući zub. Takođe, moguće je staviti manji broj implantata i između njih most. Izrada mosta je u nekim slučajevima moguća i između zuba i implantata.

ugradnja implanata
rekonstrukcija zuba implantima nakon saobracajne nesrece

UGRADNJA ZUBNIH IMPLANATA – TOTALNA BEZUBOST

Kod gubitka svih zuba, rešenje je pre upotrebe implanata bilo moguće jedino totalnom mobilnom protezom. Nošenje totalnih proteza a posebno u donjoj vilici sa vremenom postaje teško, a nekad i nemoguće, pošto njena funkcionalnost i stabilnost slabi. Ugradnjom dva (u donjoj vilici) ili četiri implantata moguće je protezu odlično učvrstiti. Postavljanjem šest implantata je moguće izraditi most za fiksnu nadoknadu svih zuba.

totalna bezubost ugradnja implantata
totalna bezubost implanti
totalna bezubost resenje pomocu implanata

FIKSNI PROTETSKI RADOVI NA IMPLANTATIMA

Kod potpunog ili delimičnog gubitka zuba fiksni protetski radovi na implantima se mogu planirati u zavisnosti od broja i položaja implanata tako da se konstrukcija na kojoj se nalaze zubi može pričvrstiti za implante na dva načina:

Šrafljenje

Cementiranjem

 

totalna bezubost implanti

UGRADNJA ZUBNIH IMPLANATA U TEŠKIM SLUČAJEVIMA

Teški slučajevi predstavljaju probleme nastale uklanjanjem tumora ili trugih traumatičnih situacija gde je vilica značajno oštećena.

Na slici je prikazan pacijent kom je bilo neophodno ukloniti deo vilice zbog tumora, a zatim ugradnja implanata i rekonstrukcija kao rešenje.

tumor na vilici rekonstrukcija implantima

ZUBNI IMPLANTI – NADOKNADA KOSTI

Prilikom gubitka zuba dolazi takođe i do gubitka okolne kosti i desni. Nedostatak ovih tkiva je veći ukoliko proces gubitka zuba duže traje (napr. zalomljen zub, parodontalna bolest). Dugotrajno bezubo stanje gde je vilična kost neopterećena, slabi kost, do njenog postepenog nestanka. Visoku uspešnost i trajnost implantata očekujemo, ukoliko je implantat odgovarajuće dužine i u celosti okružen sa kosti. U implantologiji su se zato razvili postupci, kojima se nadoknađuje manjak kosti u cilju postizanja odgovorajućeg funkcionalnog i estetskog rezultata.

Najčešći postupci nadoknade kosti su:

Širenje kosti

Širenje kosti omogućava postavljanje dovoljno širokog implantata kod uskih viličnih grebenova. Povećava dodirnu površinu između implantata i kosti. Obavlja se posebnim instrumentima prilikom implantacije.

Veštačka kost

Nadoknada zamenicima kosti (veštačka kost) podrazumeva upotrebu dodatnog materijala, koji je jako sličan strukturi kosti i koji s njom srasta. Postavlja se pre ili tokom implantacije.

Presađivanje sopstvene kosti

Presađivanje sopstvene kosti je proces premeštanja kosti sa mesta odakle je možemo uzeti na mesto gde nam je potrebna. Tako presađena kost je dugotrajnija nego ukoliko se upotrebe zamenici kosti.

Podizanje dna sinusa

Podizanje dna sinusa je metoda za nadogradnju kosti u zadnjem delu gornje vilice. Donji deo gornjovilične kosti pomerimo prema gore i dobijeni prostor popunimo zamenicima kosti. Implantate postavimo istovremeno ili za nekoliko meseci.

Proces ugradnje zubnih implanata

Priprema pred ugradnju zubnih implanata

Proces ugradnje implanata počinje detaljnim pregledom:

Hirurg oceni opšte zdravstveno stanje, stanje zuba i sluzokože usne duplje kao i kvalitet i količinu kosti. Za tačnu procenu vilične kosti je potrebno rentgensko snimanje (3D snimak vilica ili barem OPT snimak).

Hirurg i stomatolog na osnovu načinjenih pregleda sačinjavaju detaljan implantološki nacrt.

Pregled je namenjen obostranoj razmeni informacija. Upoznajte vašeg hirurga sa postojećim ili ranijim bolestima, sa lekovima koje redovno uzimate ili ste ih uzimali, alergijama, operacijama. Tokom pregleda pitajte hirurga da li i kakvog uticaja imaju na implantate.

Pred ugradnju implantata je potrebno izlečiti sve postojeće bolesti zuba (npr. karijes), potpornih tkiva (npr. bolest parodoncijuma) i sluznice usne duplje, koje bi lako mogle da ugroze uspešnost i trajnost implantata.

Kako izgleda sam proces ugradnje zubnih implanata?

U lokalnoj anesteziji (umrtvljavanje tkiva davanjem injekcije anestetika), ređe u opštoj anesteziji (narkozi) je omogućen bezbolan pristup kroz sluznicu usne duplje do mesta postavljanja implantata. Posebnim instrumentima pripremimo ležište u kosti u koji postavimo implantat. Po potrebi istovremeno nadogradimo kost. Sluznicu (desni) zatvorimo šavom. Posle operacije je moguć nastanak otoka na licu ili usni, kao i umerenih bolova, kojih ukoliko se uzimaju lekovi protiv bolova (analgetici) skoro i da nema. Šavovi se odstranjuju 7-14 dana nakon operacije. U određenim slučajevima implantat postavimo istovremeno po vađenju zuba. Ovo se naziva imedijantna ugradnja (implantacija). Ovom tehnikom se značajno skraćuje period do izlečenja bezubosti. Odluku o toj mogućnosti donosi hirurg prilikom prvog pregleda.

Oporavak nakon ugradnje zubnih implanata

Po pravilu zarastanje traje tri meseca. Nakon tog perioda se kratkom intervencijom preseku desni nad implantatom.
Na njega se zavrne element koji omogućava oblikovanje desni oko veze između implantata i protetske nadoknade koja će biti izrađena. Za ovaj postupak je potrebno od dve do tri nedelje.
Za vreme zarastanja i učvršćivanja implantata moguće je koristiti individualno prilagođenu protetsku nadoknadu (protezu) radi zadovoljavanja estetskih zahteva.
Zbog otoka sluznice započinjanje upotrebe protetske nadoknade savetujemo nakon uklanjanja šavova (konaca). Vreme zarastanja i učvršćivanja implantata je moguće kod dobrih koštanih uslova i skratiti. U nekim slučajevima je sa protetskim postupkom moguće započeti i odmah po postavljanju implantata. Ovaj postupak se naziva imedijantno opterećenje. Tako izrađena protetska nadoknada je po pravilu privremena i zamenjuje se stalnom nadoknadom za šest meseci.

Prednosti zubnih implanata

Zubni implanti predstavljaju najbolje rešenje nadoknade izgubljenog zuba. Jak i čvrst, dentalni implant u potpunosti zamenjuje izgubljeni zub, a osećaj i funkcionalnost su iste kao s prirodnim zubom. Ostala rešenja mogu dovesti do propadanja kosti te mogu smetati pri jelu, smejanju, govoru i ostalim svakodnevnim aktivnostima.

Zubni implanti su dugotrajni. Dentalni implantati su dugotrajno rešenje. Tradicionalni dentalni mostovi poduprti izbrušenim zubima traju između pet i sedam godina, uz ispravnu negu i do 10 godina, ali u određenom trenutku ih je potrebno zameniti. Zubni implanti su rešenje za ceo život.

Zubni implanti zadržavaju oblik lica i osmeh. Gubitkom zuba, lice gubi potporu i dobija oronuli izgled. Zubni implanti omogućavaju održavanje prirodnog oblika lica i osmeha.
Čuvaju kost. Prazan prostor koji u ustima nastaje gubitkom zuba može uzrokovati dodatne zdravstvene probleme. Kada ne podupire prirodne zube, kost propada, gubi na snazi i čvrstoći. Zubni implant je jedina opcija zamene zubi koja održava kost zdravom na način da stimulira rast kosti i tako spreči njeno propadanje.

Zubni implanti olakšavaju govor. Zubnu protezu često prati muka u izgovoru svakodnevnih reči. To nije slučaj kod dentalnih implanta jer funkcionišu kao prirodni zubi.

Ugradnjom zubnih implanata zaštitite svoje zdrave zube. Dentalni implanti ne utiču negativno na zdravlje ostalih zuba. Sprečavaju da se zdravi okolni zubi pomeraju kao što je slučaj kad na mestu izgubljenog zuba ostane prazan prostor.

zubni implanti pre i posle

Kako se razlikuju zubni implanti?

Zubni implanti se razlikuju po materijalu od kog su pravljeni, proizvođaču, a samim tim i kvalitetu zubnih implantata.

U Markov Dental Clinic koristimo isključivo premium implante najvišeg kvaliteta.

Sistem implanata Ankylos je nemačkog kvaliteta. Pouzdan i dobro dizajniran sistem koji vam pruža dugotrajno rešenje u smislu stabilnosti tvrdih i mekih tkiva, dugotrajnu estetiku i pouzdanu funkcionalnost. Proizvođač daje doživotnu garanciju na kvalitet implanata.

Pored nemačkih implantata koristimo vrhunske Nobel biocare zubne implante, koji su švajcarskog kvaliteta, a osiguravaju najbolje rezultate i uspešnost terapije. Svaki Nobel biocare implant takođe ima garanciju na kvalitet materijala.

Važno je da napomenemo da su Ankylos i Nobel biocare jedni od najkvalitetnijih zubnih implanata u svetu.

zubni implanti ugradnja pre i posle

Da li da stavim zubne implante?

Nedostaje vam jedan ili više zuba?
Imate poteškoće pri jedenju ili ne govorite razgovetno zbog nedostatka zuba?
Patite zbog neudobnih proteza koje loše prijanjaju?

Dentalni implantati su rešenje za vas. Imperativ je dobra oralna higijena, kao i to da nemate zdravstvenih problema koji mogu ugroziti oporavak (npr. nekontrolisani dijabetes, hemioterapija/zračenje nakon tumora i slično). Nakon kliničkog pregleda i dijagostike, naš oralni i maksilofacijalni hirurg dr sci. med. Borislav Markov proceniće da li ste pogodan kandidat za ugradnju implanata te u dogovoru s vama odrediti terapiju.

Koja je cena zubnih implanata?

Cena implanata zavisi od mnogih faktora: stanja pacijenta, broja zuba koje je potrebno nadomestiti, vrste i kvaliteta implantata, postupaka nadogradnje kosti, tipa protetike i izbora proizvođača implanata. Prilikom razgovora sa hirurgom ili stomatologom interesujte se za okvirni nacrt troškova. Vodite računa da jako niska cena implantata obično ukazuje na nizak kvalitet implantnog sistema. Kada govorimo o ceni implanata, postavlja se pitanje – da li su zubni implanti zaista skupi? Više pročitajte u našem blogu. Za sve što vas interesuje vezano za cenu ugradnje zubnih implanata u Markov Dental Clinic u Novom Sadu, možete nas kontaktirati  ili pozvati na +381 21 300 65 21.

Najčešća pitanja o ugradnji implanata

Da li postoji alergija na implante ?
Titanijumski implantati se upotrebljavaju oko 40 godina. Dosada nije objavljen ni jedan slučaj postojanja alergije. Takođe važi i za zubnu keramiku od koje se u većini slučajeva izrađuju protetski radovi.

Koje bolesti ugrožavaju implantate?
Postavljanje implantata ne savetujemo kod nekih kardiovaskularnih i zaraznih bolesti, te kod sniženih odbrambenih sposobnosti organizma. Ograničenje za samu hiruršku intervenciju predstavlja ne mogućnost zgrušavanja krvi. Kontrolisana šećerna bolest ne ugrožava uspeh implantacije.

Da li je spojivo pušenje sa implantatima?
Pušenje škodi zdravlju. Kod pušača je veća mogućnost nastanka komplikacija u post operativnom periodu. Višegodišnja uspešnost i dugotrajnost je kod pušača smanjena. Pušenje nije kontraindikacija za postavljanje implantata, ali je pretnja uspehu!

Da li postoje starosne granice za postavljanje dentalnih implantata?
Gornje ograničenje u godinama ne postoji. Niko nije prestar za postavljanje implantata. Zbog nezavršenog rasta vilica ne savetujemo postavljanje implantata mlađima od 17 godina.

Da li je moguće postaviti veći broj implantata u jednom aktu?
Svakako. Načelno je u lokalnoj anesteziji moguće odjednom postaviti 12 implantata. Ako je postavljanje implantata povezano sa većim nadogradnjama kosti i većim brojem implantata, intervencije se mogu načiniti i u dva akta.

Da li je moguće odbacivanje implantata?
Mogućnost odbacivanja implantata je 1-2%. Odbacivanje implantata nakon same implantacije zavisi od vrste hirurškog zahvata i lokalizacije implantata. Edukovan i iskusan hirurg ta odbacivanja prevazilazi. U tom slučaju je moguće implantat nadomestiti najkasnije za nekoliko meseci. Kasni gubici implantata su kod pravilno izrađene protetike i odgovarajuće brige za higijenu usne duplje retke.

Koji lekovi ugrožavaju zarastanje implantata?
To su lekovi koji smanjuju gustinu kosti (napr. korti kosteroidi, neki lekovi za lečenje osteoporoze) i koji deluju na odbrambene sposobnosti organizma ili na zgrušavanje krvi.