VADJENJE UMNJAKA – SVE ŠTO STE ŽELELI DA ZNATE -

Vadjenje umnjaka predstavlja najčešći operativni zahvat u oralnoj hirurgiji. Umnjaci su zubi koji poslednji rastu i to obično u dobi između 17. i 24. godine. Ukoliko postoji dovoljno mesta u ustima umnjak se uspešno probija i ne stvara nikakve probleme. Ali, međutim ukoliko nema mesta za rast, pacijent će imati probleme. Probleme na koje pacijent nailazi su da će umnjak zapeti na drugom zubu, rasti pod drugačijim uglom od ostalih zuba i neće uspešno izrasti do kraja. Ovo će izazvati bol i iritaciju.

Ako umnjak probija kroz zubno meso, izaziva upalu zubnog mesa. Zbog toga desni mogu postati bolne i natečene. Komadići hrane i bakterije se mogu prikupiti oko umnjaka. Oni mogu uzrokovati upalu, bol i oticanje. To znači da može doći do infekcije. Takve umnjake je potrebno izvaditi. U od zavinosti anatomskog oblika i pozicije umnjaka, prepustite dobrom oralnom hirurgu odluku o najboljem i najoptimalnijem pristupu vadjenja umnjaka.

Vadjenje umnjaka nije komplikovan zahvat i radi se rutinski. Najčešće se izvodi pod lokalnom anestezijom. Nakon zahvata može doći do oticanja, ali to je normalna pojava koja se može sanirati hladnim oblozima. Ponekad je potrebno nekoliko dana jesti mekšu hranu.

Kako da znate da vam treba vadjenje umnjaka?

Operacija vadjenja umnjaka se još zove i alveotomija. Kada rastu, umnjaci mogu izazvati upalu i bolne simptome, kao što je upala zubnog mesa oko umnjaka. Ti bolovi umeju da budu neizdrživi i predstavljaju pravu muku za pacijente.

Boli vas vilica? Ne možete otvoriti usta? Sve su ovo klasični simptomi rasta umnjaka, a osećaj je sve samo ne ugodan.

Najčešći simptomi otežanog rasta umnjaka su:

  • Bol i oticanje,
  • Otežano otvaranje usta
  • Loš zadah
  • Povišena temperatura

U određenim situacijama pojačanim čišćenjem područja oko umnjaka oralno-hirurški zahvat je nepotreban. Ako se rast zakomplikuje potrebno je hirurško vadjenje umnjaka. Najbolje je da ne odlučujete sami o tome da li Vam treba ili ne treba vadjenje umnjaka, već kontaktirajte stomatološku ordinaciju koja ima dobrog oralnog hirurga.

Umnjaci mogu biti impaktirani ili retinirani. Impaktirani umnjaci su oni koji nisu uspeli izrasti u potpuni zubni niz s drugim zubima zbog fizičke prepreke na putu nicanja. Najčešće se tu radi o drugom zubu koji sprečava put nicanja umnjaka.

Retinirani umnjak je onaj koji nije izrastao iz nekog drugog razloga, a to su najčešće pogrešan smer rasta, preduboki položaj zametka zuba (zuba koji je u početnoj fazi rasta), oštećenje zametka itd.

Vadjenje umnjaka – tok operacije

Za pacijenta ne bi trebalo da bude zabrinjavajuća činjenica da mu je potrebna operacija vadjenja umnjaka. Postupak nije ništa gori od normalnog vadjenja zuba, osim što se operacija radi u operacijskoj sali radi bolje kontrole sterilnih uslova.

Vadjenje umnjaka se radi u lokalnoj anesteziji, a operaciju bi trebalo da izvodi specijalista oralne hirurgije. Nemojte dozvoliti da vam običan stomatolog radi vadjenje umnjaka jer može doći do komplikacija koje nije u stanju da reši. U Markov Dental Clinic, operaciju vadjenja umnjaka radi dr sci. med. Borislav Markov, specijalista  maksilofacijalne i oralne hirurgije sa dvadesetogodišnjim iskustvom u najtežim slučajevima.

Sam tok operacije je bezbolan za pacijenta, jer anestezijom eliminišemo bol. Ipak, može biti nelagodna zbog brojnih živaca. Zato je najbolje da se dobro naspavate i odmorite pre operacije i pojedete nešto lagano ujutru, kako bismo sprečili mučninu od lokalne anestezije.

Umnjaci su poznati po velikoj raznolikosti oblika i ponekad vadjenje umnjaka i nije jednostavan zahvat. Ukoliko koren umnjaka pukne tokom vadjenja, hirurg ga mora izvaditi, inače postoji rizik od nastanka infekcije ili ciste. Dakle, ako zahvat vadjenja umnjaka malo duže traje, vrlo verovatno se radi o težem slučaju koji nekada na RTG snimku nije iz prve uočljiv.

Zato je važno da idete kod dobrog i iskusnog oralnog hirurga!  Time umanjujete nastanak komplikacije.

Vadjenje umnjaka – oporavak

Oporavak od vadjenja umnjaka je vrlo individualan i zavisi od niza faktora.  Kao što su opšte zdravstveno stanje, komplikovanost samog zahvata, kao i da li se pacijent pridržava uputstava koje mu je oralni hirurg dao, na primer.

Posle operacije vadjenja umnjaka, bitno je da se pacijent pridržava uputstava koje mu je oralni hirurg dao. To znaci  da treba da ranu održava čistom, jer se tako smanjuje rizik od infekcije. Blaga postoperacijska bol i otečenost su normalne pojave nakon operacije vadjenja umnjaka. Veća otečenost se može pojaviti dva ili tri dana nakon operacije vadjenja umnjaka.

Osećaj da vam trne donja usna i jezik su česte pojave nakon opsežnijih operacija kod retiniranih umnjaka (pogrešan smer rasta). Tada je umnjak teže dostupan, na primer. Krvni ugrušak koji se stvori na mestu izvađenog zuba može pritiskati živac ukoliko prolazi u neposrednoj blizini. Bitno je da se ne uplašite, jer ovo stanje prolazi već nakon nekoliko dana.

Oporavak od operacije varira od 1-2 dana pa do 7 dana. Mirovanje, kombinacija lekova i čajeva ili vodica za ispiranje rane su najuspešnija metoda. Oralni hirurg će vam reći koje lekove protiv bolova da koristite. Ti lekovi deluju analgetski i protivupalno. U ovoj fazi se ne preporučuje da koristite aspirin i andol, zato što produžavaju vreme krvarenja.

Hladni oblozi su preporučljvi i možete ih držati u vremenskim intervalima po 15-ak minuta, prva dva do tri dana. Kao rezultat toga će vam se smanjiti verovatnoća nastanka većeg otoka.

Zakazivanje pregleda

U klinici Markov Dental Clinic možete zakazati besplatne konsultacije gde će vam hirurg detaljno objasniti šta je potrebno raditi konkretno na vašem slučaju. Za više informacija pozovite (381) 21 300 65 21ili popunite formu, a mi ćemo vam odgovoriti u najbržem mogućem roku.

Pregled možete zakazati i na našoj Facebook stranici.

MarkovDental Clinic

Iza naših reči, stoje naša dela. Iza naših dela, stoji naše znanje.

Pratite nas na društvenim mrežama

Pogledajte sadržaj koji delimo kako bismo edukovali zajednicu o važnosti oralnog zdravlja.

Copyright 2020 by BoldThemes. All rights reserved.

Copyright 2020 by BoldThemes. All rights reserved.